Jadłospisy układane są przez intendenta i zatwierdzane przez Dyrektora z uwzględnieniem zasad zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26.08.2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemy oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594).
Zdajemy sobie sprawę, że w żywieniu dzieci ważna jest nie tylko ilość i wielkość posiłków, ale także ich jakość i regularność spożywania. Dlatego staramy się również urozmaicać posiłki pod względem smaku, zapachu, koloru oraz konsystencji poszczególnych potraw. Uwzględniamy pory roku i sezonowość występowania niektórych owoców i warzyw, włączamy do jadłospisu tradycyjne dania związane np. ze zbliżającym się świętem, czy regionem naszego kraju. Stosujemy różnorodne techniki m.in. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie itp. Wszystkie posiłki są przygotowywane zgodnie z podstawowymi zasadami higieny.
Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 16.06.2025
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Pieczywo mieszane (1,11), z masłem (7), schab pieczony, pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i cebulą, papryka mix, ogórek zielony, sałata lodowa, kawa zbożowa na mleku(7) lub napoju owsianym (1)
II POSIŁEK
Zupa Minestrone z cukinią i makaronem (1) , nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), woda z cytryną i miętą
Deser: twarożek kakaowy (7) z musem truskawkowym i groszkiem ptysiowym (1,3), dosładzany miodem (wyrób własny)
III POSIŁEK
Kotlet wieprzowy (1,3), ziemniaki, fasolka szparagowa (7), kompot owocowy
Deser: pomarańcza, banan
Woda do picia
WTOREK 17.06.2025
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Bułka grahamka (1), bułka kajzerka z ziarnem (1,11), masło (7) , ser żółty, łosoś wędzony(4) z twarogiem naturalnym (7) i koperkiem, szczypiorek, pomidor, oliwki zielone, herbata „Bawarka” (1,7)
II POSIŁEK
Zupa ogórkowa z ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata melisa
Deser : budyń śmietankowy (1,7) z konfiturą jagodową
III POSIŁEK
Pyzy drożdżowe (1,3,7) z sosem myśliwskim(1): wędlina, ogórek kiszony, papryka mix, pomidory pellati, pieczarki, sok jabłkowy z guawą, tłoczony
Deser: truskawki
Woda do picia
ŚRODA 18.06.2025
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Pieczywo mieszane (1,11) z masłem (7, parówki z szynki, serek „Capresi” (7), ketchup, rzodkiewki, kiełki mix, papryka czerwona, kakao z mlekiem(7) lub napojem owsianym (1)
II POSIŁEK
Krem z groszku zielonego (7) z płatkami jaglanymi, nagotowany na wywarze warzywnym (9), herbata miętowa
Deser: koktajl wiśniowy na bazie maślanki naturalnej (7) dosładzany miodem (wyrób własny)
III POSIŁEK
Paluszki rybne (1,4) pieczone w piecu, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką ,kukurydzą, natką pietruszki i oliwą z oliwek, sok jabłkowo- malinowy tłoczony
Deser: banan ,arbuz
Woda do picia
CZWARTEK 19.06.2025 - "BOŻE CIAŁO"
PIĄTEK 20.06.2025
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Wafle ryżowe, masło (7), ser żółty, powidła śliwkowe, kalarepa, ogórek zielony, mleko (7), napój owsiany (1)
II POSIŁEK
Krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną (1), nagotowany na wywarze mięsno-warzywnym (9),lemoniada truskawkowa
Deser: talarki marchwi, chrupki kukurydziane
III POSIŁEK
Ryż paraboliczny z prażonym jabłkiem, cynamonem i jogurtem naturalnym greckim (7), sok pomarańczowy
Deser : żurawina suszona, rodzynki
Woda do picia
Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują w potrawie alergeny,
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: 1 – gluten , 2 – skorupiaki , 3 – jaja , 4 – ryby , 5 – orzeszki ziemne , 6 – soja , 7 – laktoza , 8 – orzechy , 9 – seler , 10 – gorczyca , 11 – nasiona sezamu , 12 – dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg , 13 – łubin , 14 – mięczaki.
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości9, 10, 11według oświadczenia producenta