Cloud

Jadłospis

Img

Jadłospisy układane są przez intendenta i zatwierdzane przez Dyrektora z uwzględnieniem zasad zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26.08.2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemy oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594).

Zdajemy sobie sprawę, że w żywieniu dzieci ważna jest nie tylko ilość i wielkość posiłków, ale także ich jakość i regularność spożywania. Dlatego staramy się również urozmaicać posiłki pod względem smaku, zapachu, koloru oraz konsystencji poszczególnych potraw. Uwzględniamy pory roku i sezonowość występowania niektórych owoców i warzyw, włączamy do jadłospisu tradycyjne dania związane np. ze zbliżającym się świętem, czy regionem naszego kraju. Stosujemy różnorodne techniki m.in. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie itp. Wszystkie posiłki są przygotowywane zgodnie z podstawowymi zasadami higieny.

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 16.06.2025

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Pieczywo mieszane (1,11), z masłem (7), schab pieczony, pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i cebulą, papryka mix, ogórek zielony, sałata lodowa, kawa zbożowa na mleku(7) lub napoju owsianym (1)

II POSIŁEK

Zupa Minestrone z cukinią i makaronem (1) , nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), woda z cytryną  i miętą

Deser: twarożek kakaowy (7) z musem truskawkowym i groszkiem ptysiowym (1,3), dosładzany miodem (wyrób własny)

III POSIŁEK

Kotlet wieprzowy (1,3), ziemniaki, fasolka szparagowa (7), kompot owocowy

Deser: pomarańcza, banan

Woda do picia

WTOREK 17.06.2025

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Bułka grahamka (1), bułka kajzerka z ziarnem (1,11), masło (7) , ser żółty, łosoś wędzony(4) z twarogiem naturalnym (7) i koperkiem, szczypiorek, pomidor, oliwki zielone, herbata „Bawarka” (1,7)

II POSIŁEK

Zupa ogórkowa z ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata melisa

Deser : budyń śmietankowy (1,7) z konfiturą jagodową

III POSIŁEK

Pyzy drożdżowe (1,3,7) z sosem myśliwskim(1): wędlina, ogórek kiszony, papryka mix, pomidory pellati, pieczarki, sok jabłkowy z guawą, tłoczony

Deser: truskawki

Woda do picia

 

ŚRODA 18.06.2025

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Pieczywo mieszane (1,11)  z masłem (7, parówki z szynki, serek „Capresi” (7),  ketchup, rzodkiewki, kiełki mix, papryka czerwona, kakao z mlekiem(7) lub napojem owsianym (1)

II POSIŁEK

Krem z groszku zielonego (7) z płatkami jaglanymi, nagotowany na wywarze warzywnym (9), herbata miętowa

Deser: koktajl wiśniowy na bazie maślanki naturalnej (7) dosładzany miodem (wyrób własny)

III POSIŁEK

Paluszki rybne (1,4) pieczone w piecu, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką ,kukurydzą, natką pietruszki i oliwą z oliwek, sok jabłkowo- malinowy tłoczony

Deser: banan ,arbuz

Woda do picia

 

CZWARTEK 19.06.2025 - "BOŻE CIAŁO"

PIĄTEK 20.06.2025

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu    

Wafle ryżowe, masło (7), ser żółty, powidła śliwkowe, kalarepa, ogórek zielony, mleko (7), napój owsiany (1)

II POSIŁEK

Krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną (1), nagotowany na wywarze mięsno-warzywnym (9),lemoniada truskawkowa

Deser: talarki marchwi, chrupki kukurydziane

III POSIŁEK

Ryż paraboliczny z prażonym jabłkiem, cynamonem i jogurtem naturalnym greckim (7), sok pomarańczowy

Deser : żurawina suszona, rodzynki

Woda do picia

Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują w potrawie alergeny,

ALERGENY W ŻYWNOŚCI: 1 – gluten , 2skorupiaki , 3jaja , 4ryby , 5 orzeszki ziemne 6 soja , 7laktoza , 8orzechy , 9seler , 10gorczyca , 11nasiona sezamu , 12dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg , 13łubin , 14mięczaki.

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości9, 10, 11według oświadczenia producenta